Azt vettem észre, hogy a nagyobb üzletek, a bevásárlóközpontok évről-évre egyre korábban startolnak a karácsonyi tematikával. A minap éppen szemtanúja voltam, ahogy szorgalmasan aggatták ki egy ilyen üzlet kirakatára a csillagformájú világítótesteket. Gondolom pár nap kérdése csupán és minden karácsonyi kellék a „helyére kerül”.

Szeretem a karácsonyt, az ünnepet átszövő hagyományokat, az ünnepi illatokat, ízeket, dallamokat, szeretek ajándékozni és nem tagadom, hogy szeretek ajándékot kapni. A legjobban mégis a gyermekem örömét szeretem a karácsonyban, jó látni, hogy tele van várakozással, izgalommal, hogy végre megszabadíthassa a csomagokat a fölösleges díszpapírtól. Szerintem rossz irány, hogy már több mint egy hónappal az ünnep előtt azzal frusztrálják az embert, hogy mit vegyen, mit ajándékozzon…

A karácsony lényege a családi együttlét, hiszen a szeretetet ünnepeljük, emellett azonban az ajándékozásnak is van jelentése, illetve jelentősége. A „jó” ajándékban benne van az üzenet, hogy: „igen, jól ismerlek, fontos vagy nekem és olyasmit adok Neked, aminek örülsz, amit szeretnél, amire vágytál”. Az utolsó pillanatban, sebtében megvásárolt „csak legyen valami” típusú ajándék szerintem szimbolizálja, hogy az ember, akinek adjuk nem fontos nekünk.

Igen, szerintem létezik az ajándékozás gesztusrendszere és igen, ezt fontosnak is tartom. Mindez persze nem azt jelenti, hogy egy ember érzéseit szerettei iránt ki lehetne olvasni az általa adott ajándékokból. Ez inkább egyfajta lehetőség, vagyis kifejezhetem a megbecsülésemet, szeretetemet valaki irányába azzal is, hogy időt „áldozok” a Neki szánt ajándék kiválasztására, megvásárlására, elkészítésére stb.

Nekem személy szerint nem szimpatikus, ahogy az üzletek már november közepén hajszolják a karácsonyt. Azzal azonban egyet tudok érteni, hogy érdemes mihamarabb elgondolkozni a szeretteinknek szánt ajándékokon, hogy végül olyasmit válasszunk, amivel igazi örömöt szerezhetünk.

Ha ez egy szép (közös) pillanat megelevenítése szén-, illetve grafitceruza, esetleg digitális portré formájában és az elkészítésével engem bíznál meg, akkor nagy szeretettel vállalom. De ez most alapvetően nem a reklám helye, egyszerűen csak eszembe jutott néhány gondolat az ajándékozással kapcsolatban e kora-novemberi, karácsonyi készülődésben. 🙂