Ezen a héten egy kevésbé személyes hangvételű bejegyzéssel készültem. Sok kérdést kapok Tőletek, ami arra vonatkozik, hogy a szénceruzával vagy grafitceruzával készült portrék között mi, illetve van-e egyáltalán különbség? A rövid válasz: naná! 😀

Olyannyira van különbség, hogy némely művész kifejezetten ezt vagy azt részesíti előnyben, sőt van, aki már-már elvi alapon dolgozik egyik vagy másik anyaggal. Én a magam részéről a grafitot és a szenet is szeretem, szerintem egyik is, másik is sajátos hangulatot kölcsönöz a portrénak.

A tipikusan „blogos”, megkerülős válasz a kérdésre, hogy ez megrendelői részről általában impulzusválasztás: vagyis ránézel a szénceruzával és a grafitceruzával készült portrékra, majd a benyomásaidra hagyatkozva pontosan tudni fogod, hogy Te melyiket szeretnéd, hozzád melyik áll közelebb. Ez egyébként részben igaz, hisz természetesen ezen a téren is megnyilvánulhat a saját ízlés. Én azért tartom ezt picit csalókának, mert a portrékat nézegetve „bezavarhat” a téma is. Például előfordulhat, hogy a grafitceruzás portrék azért lesznek szimpatikusabbak Neked, mert azok között volt egy szuper vizslás kép és Te ugye elolvadsz „vizsiktől”. Ennek azonban semmi köze sincs ahhoz, hogy milyen módszerrel készült az adott portré.

Ettől függetlenül én is azt gondolom, hogy van, aki egyből tudja melyik anyag áll közelebb a szívéhez. Ha mégsem, adok néhány praktikus fogódzót, ami segíthet a döntésben. Volt már olyan megrendelőm, aki kvázi elvi alapon választotta a szenet, mert azt „organikusabbnak”, természetesebbnek érezte. Ez is lehet szempont, hiszen bár a grafit is természetes, a grafitceruza esetében a betétet más anyaggal keverik (például agyaggal), ezzel adva meg a keménységét (minél kevesebb a kötőanyag, annál puhább a ceruza 9H – 9B-ig). Minél puhább a grafit, annál jobban hasonlít a szénhez, de soha nem éri el annak puhaságát, ezáltal annak „sötétségét”, mélységét sem.

Technikai okok miatt általában „kisebb” (A4/ A3) portrékhoz ajánlott a grafitceruza használata, a „nagyobbakhoz” (A3/ A2) a szén. Illetve éppen a szilárdsági különbségek miatt sokan a grafitceruzával készült rajzokat tartják a kiemelt értelemben vett rajznak, a szénceruza alkotások e nézőpont szerint már inkább a festményhez közelítenek.

Remélem sikerült valami támpontot adnom a tökéletes választáshoz! 🙂